Skupščina za 2023 in o sončni elektrarni

Skupščina za 2023 in o sončni elektrarni

You are currently viewing Skupščina za 2023 in o sončni elektrarni

Občni zbor članov društva je preko glavnih točk dnevnega reda potekal zelo tekoče. Potrjena so bila vsa poročila o delovanju društva in razglašeni prvi trije v lovu rib s plovcem na nivoju RD.

Kljub lanskim avgustovskim poplavnim dogodkom, ki so pustili določene posledice predvsem na potokih RD Paka Šoštanj, je pod točko razno vendarle članstvo najprej postavilo vprašanje o sončni elektrarni.

Ker je bil župan Občine Šoštanj vabljen gost na našo skupščino, je njegov nagovor seveda moral vsebovati tudi tematiko sončne elektrarne na Šoštanjskem jezeru. Plavajoča sončna elektrarna je še v idejni fazi, projekta še ni. V primeru načrtovanja pravi, da mora biti RD stranka v postopku, če do projektiranja pride. Sobivanje z energetiko v Šoštanju je trenutno solidno, morda se nekoliko vzvišeno vede HSE. Sicer se pa iščejo dejstva, kaj storiti glede plavajoče sončne elektrarne. Preigrava se dve stvari: NE za projekt, ker je proti naravi in VEDETI, kaj bodo imeli občani od teh morebitnih novih energetskih objektov. Če bo državni prostorski načrt sprejet, bo po presoji okoljskih zahtev šele začetek projektiranja sončne elektrarne. Časovno so glede tega dve poti: omenjeni državni prostorski načrt ne bo sprejet pred 2030. Druga hitrejša varianta je da OPPN skupnega pomena aktivira Občina Šoštanj, kar pa je možno v par letih.

Dodaj odgovor